Ескрима

РАЗВИТИЕ НА ЕСКРИМА

Ескрима_силаъа на оръжието 1 Escrima_Power of weapon 1

Самозащитата с удрящи или режещи оръжия е стара като човешката цивилизация. Много преди човекът да се научи да работи с метала, той използувал пръчки, тояги или големи кости за оръжия, които увеличавали неговите бойни умения. Първоначално наричана Кали, кръстена на името на богинята на войната, филипинската бойна система днес е позната като Арнис Де Мано. Среща се и като Филипино Кали, но днес е най известна като Eскрима, което означава „схватка”.
Филипинската бойна система Eскрима специализирана в самозащитата с ударни и режещи оръжия в днешни дни е спечелила ново значение, тъй като използването на оръжие може да компенсира лесно недостига на сила и мускулна маса. Тренировката с оръжие е неразделна част от заниманията по самозащита. и е залегнала дълбоко в концепцията на много бойни системи.
Възможността да изучават Eскрима е особено важна за всички занимаващи се с бойни изкуства, които са заинтересувани от боя с оръжия. Затова в много школи, Eскрима се изучава успоредно с бойните умения без оръжие. Днес тя се е развила в комплексна тренировъчна система, обхващаща различните аспекти в овладяването на оръжието. Основавайки се на концепциите на филипинските бойни изкуства, тя учи последователите си да следват индивидуалните си тренировъчни цели.
Рене Латоса , създателят на съвременната Eскрима прекарва много дни в разработване на тренировъчни методи, които да помогнат да се разберат целите, скрити зад техниките, и да бъдат демонстрирани принципите на тази бойна система.
В ранните етапи на развитие Eскрима техниките са ключът и идеята за използване, а принципите са на второ място. Когато принципите за балансът и правилната нагласа стават по-доминантни, в системата се развива нов център - важно е всеки да се чувства убеден и положително настроен към това, което знае.
В часовете по Eскрима в Сан Франциско Грандмайстор Рене Латоса преподава на своiте най-добри ученици различни направления на Ескрима - бой с дълги пръчки, ножове, бой с две пръчки, близък бой.
Но стилът не изглежда завършен. Той усеща, че има липсващ елемент, който свързва и различава филипинското изкуство от всички други бойни изкуства. Това не са техниките, тъй като всички системи са с различни техники, нито пък способността да се биеш с и без оръжие е една и съща. Търсенето на отговора става движеща сила в развитието на Ескрима. Това са принципите и как те играят реална роля за ефективността на филипинските бойни изкуства като цяло.
Рене Латоса винаги е използвал бойни принципи, комбинирани с техники. Техниките стават идеи, за да се научат важните принципи. Ако някой от неговите инструктори почуства, че е открил техника или принцип, които намаляват времето за действие и реакция, Рене Латоса им дава разрешение да ги включат в своето преподаване.


ТЕОРЕТИЧНА КОНЦЕПЦИЯ

Концепцията на системата Eскрима е логична и ефективна - цялото е много по-голямо от сбора на всичките му отделни части. Тoест, една техника не работи никога сама за себе си, ако не е комбинирана с основните принципи на Eскрима:

 • стабилност
 • сила
 • скорост
 • концентрация
 • нагласа
 • усет за точния момент

  Когато тези елементи са комбинирани, резултатът е едно цяло, което е по-ефективно от резултата на отделните части. Поради това техниките, тренирани в система, са само помощници и имат за цел да помогнат да се разберат, приемат и спазват тези идеи. Върховната цел на бойните изкуства е да направят вашите ментални, физически и технически умения да работят като едно цяло.

   Системата на Кутията и основните движения в Eскрима

  Тя се състои от пет основни взаимносвързани движения, които не са атакуващи или защитни, като тези движения може да изглеждат и като блокове, и като удари.
  Идеята е да се разберат движенията и тогава да се свържат с всеки принцип учен в Eскрима. Само със пет движения подходът е прост, въпреки това вариантите са безброй.

 

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!