Куп медали за „Слънцата” от турнир по карате Куп медали за „Слънцата” от турнир по карате
На 23-ти май в Плевен за 10-та поредна година се състоя традиционния вече турнир по карате за купата на „Спартак – Плевен” за деца от 4 до 11 години

 

 

 

Над 100 деца от различни клубове в страната се състезаваха по системата всеки срещу всеки в седем различни дисциплини., което даде възможност за много срещи, проверки на тактически планове, корекции и много опит.
Разделени по дивизии – начинаещи и напреднали, лека и тежка категория, както и в две отборни дисциплини – момчета и смесен отбор – момчета и момичета, съответно в лека,, средна и „тежка” категория
СК”Хелиос” участва с отбор от 11 деца, като за някои това бе първото им състезание.
Най-малката ни състезателка – Славея Гьокова (възпитаничка на ПЧУ „Леонардо да Винчи) едва 5 годишна бе сензацията на турнира. Поради липса на съпернички във възрастовата и група тя участва в дивизията …на момчетата. С лекота спечели първото място на техника, След това като на шега и понатупа момчетата в дисциплината кумите (свободен бой) и като за капак ги победи и в игрите за физически качества. Три първи места, които и донесоха и красива купа за Супершампион във възрастовата и група . Малката Славея миналия уикенд дебютира като състезателка на турнир по кикбокс завръщайки се със сребро и явно е набрала устрем.
Илин Атанасов (ученик в СОУПНЕ”Фридрих Шилер”) при първото си участие на състезание стана шампион в дисциплината кумите (свободен бой) при начинаещите в средната категория надигравайки с лекота всичките си съперници. Илин се класира и 3-ти на ката
Димитър Енчев (ученик в СОУ”Васил Левски”).също дебютант се завърна с два медала – сребро на ката и бронз на кумите при начинаещите 6 годишни момчета в Абсолютна категория
Виктория Великова (ученичка в СОУ”Христо Ботев”) при първото си участие се справи великолепно – 3-та на кумите играейки в дивизията на напредналите ) в Абсолютна категория (въпреки, че това и бе първо състезание, Вики се класира и 3-та на ката.
Калина Петкова при дебюта си на състезание се класира 2-ра на кумите при 6 годишните …..момчета. Явно силната и игра и характер елиминираха желанието на момичетата да играят с нея още преди състезанието
При 7 годишните момчета Филип Тоджаров (ученик в ПЧУ „Леонардо да Винчи) се окичи със сребро на кумите. Това му е 2-ро състезание след дебюта ми миналата седмица на турнир по кикбокс донесъл му също сребро.
По-големия му брат - Явор Тоджаров (ученик в ПЧУ „Леонардо да Винчи) също се окичи със сребро при 10 годишните момчета на кумите в Абсолютна категория и бронз на ката. За три седмици Явор игра на три състезания и в трите влиза в зоната на отличията.
По-рутинираните състезатели на клуба имаха и по-тежка задача – да играят в дивизия за напреднали, както и да диктуват модата в клуба.
Мария Пенчева (ученичка в ОУ”Иван Вазов”) с лекота спечели пореден златен медал при 9 годишни момичета на кумите в дивизията на напредналите, която се игра в Абсолютна категория и се класира 2-ра на ката.
Георги Гьоков (ученик в ПЧУ „Леонардо да Винчи) при 7 годишните момчета се класира 2-ри на кумите в Абсолютна категория и 2-ри на ката. В дисциплината кумите развенча фаворитът на домакините надигравайки го и осуетявайки всички опити на съдиите да му дадат победата. Георги бе с лично тегло 26 кг, а опонентът му…близо 50. Много по-техничен и обигран смелия русенец вкарваше безброй удари, които съдиите виждаха и чакаха техния човек да посегне и му дадат точка. Насъбраните удари и ритници в тялото обаче си казаха думата и противникът не можа да завърши мача и дори лекарят не можа да го върне на полето за да могат съдиите да по посочат за победител. На почетната стълбичка обаче все пак победения стана шампион с повече събрани точки от всички мачове. Смешна ситуация слагаща етикет за много „сериозен” турнир на въпросното състезание.
Мартин Върбанов (ученик в ОУ”Иван Вазов”) при напредналите 7 годишни момчета се класира 2-ри на ката и 3-ти на кумите. Той бе безцеремонно ограбен от съдиите при все че не успяха да го ударят нито веднъж. Две от срещите си „загуби” с изключително смешни наказания за удари попаднали чисто и поради неумението на опонентите му да се защитят Мартин получаваше наказания за „силни удари”. Десетината състезания зад гърба му му дават опит да играе и тактически, което не беше в синхрон с виждането на съдиите. Мартин водейки в резултата и последва наказание за маневриране из игралното поле затвърдило „високото” мнение за тяхната компетентност. Така русенецът „загуби” спечелени двубои без да бъде ударен, но показвайки на всички как може да играе 7 годишно момче.
Брат му - Калоян Върбанов (също ученик в ОУ”Иван Вазов”) при напредналите 7 годишни момчета се класира 3-ти на ката и 3-ти на кумите губейки със сериозна съдийска помощ от споменатия вече местен „фаворит”. Калоян заедно с още един русенски боец - Виктор Енчен направиха една от най – зрелищните срещи на турнира показвайки красотата на играта извън скучната шаблонна система.
Виктор Енчев (ученик в СОУ”Христо Ботев”) показа много сърцата игра класирайки се 3-ти при 7 годишните момчета на кумите в категория Абсолютна и 3-ти на ката.
Отборната ката донесе още отличия на клуба.
При момчетата „Слънцата” се класираха 3-ти в състав – Явор Тоджаров, Мартин Върбанов и Виктор Енчев.
При смесените отбори също стигнахме до 3-тото място с друг отбор – Калоян Върбанов, Мария Пенчева и Георги Гьоков.
Отборното кумите внесе много адреналин в залата. Сякаш имаше противопоставяне на различни системи на подготовка – традиционната срещу прогресивната, която демонстрираше русенския отбор.
При отбора на момчетата в лека категория Мартин Върбанов, Виктор Енчев и Филип Тоджаров се класираха 3-ти.
В тежката категория, където отборите бяха с 10-11 годипни момчета нашите малки бойци в състав – Явор Тоджаров, Виктор Енчев и Илин Атанасов се класираха 2-ри в много оспорвани битки . Смесените отбори донесоха още адреналин и успехи.
В леката категория Калоян Върбанов, Мария Пенчева и Георги Гьоков завърщиха 3-ти, а тежката Явор Тоджаров, Виктория Великова и Илин Атанасов – 2-ри..
Много тежък турнир. Много успехи, много поуки и едни израснали като характер деца от които треньорът им Митко Ружинов и многото родители присъствали на състезанието бяха безкрайно горди. Има една мисъл на Пиер де Кубертен, създателя на съвременното Олимпийско движение гласяща „По-добре е да се бориш добре, отколкото да спечелиш някак си”

 

 

 Галерия

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!