history of muay thaiСтилът Муай тай, известен като Тайландски Бокс съществува от няколко столетия. В днешно време той е почти религия в Тайланд Муай Тай се среща и в хрониките на други части в югоизточна Азия под името pradal serey в Камбоджа и в Малайзия като tomoi.
През 14 век. държавите на Северен Сиам и Лаос се обединили. За да осигурят оцеляването на новата държава, най-добрите вòини се събрали за свържат в стройна система техниките за бой с или без оръжие, които в продължение на векове използвали вòините Тай. Методите за водене на бой (и подготовката за него), били постоянно актуализирани, така бойните изкуства на тайландците са се развивали в крак с времето, и не са останали "догматични". Естествено,подобренията и нововъведенията са включвани в методиката само след изпробване на тяхната ефективност на бойното поле, правейки ги отворени за промени.
Новост за времето си била и тоталното разделяне на боят без оръжие Муай Тай (Muay Thai) от боят с оръжие - Краби Крабонг (Krabi Krabong). Именно тази отвореност и достъпност на познанието е причина тайландските бойни изкуства да продължат да се развиват и до наши дни, оставайки винаги гъвкави и актуални.

. Към тайландските бойци се е изпитвало страхопочитание заради тяхната смелост в боя. Били са известни с качествата си в цяла югоизточна Азия. В Тайланд трениращите постъпват в клубовете от ранна възраст и момчетата тренират почти веднага след като проходят. Жените също се включват в спорта и имат свои турнири. В момента муай тай е изключително популярен и се тренира по целия свят..
История на муай тай

Легенди
Някои от легендарните муай тай шампиони са били крале. Най-известният сред тях е бил "Кралят Тигър", който носел прозвището си заради уменията си като муай тай боец. По време на царуването на "Краля Тигър", муай тай е бил в златните си години заради интереса на краля и неговото покровителство над спорта. По това време всеки войник е бил посвещаван в тайните на стила. Напредъкът в Muay Thai е бил и сигурен напредък във военната йерархия. До ден днешен този вид "оръжие" продължава да присъства като задължителна подготовка в армията на Тайланд, дори е въведена система за поощрение и израстване в кариерата на служителите достигнали определена степен и владеене на бойния стил.
Преди започването на всяка битка се изпълнява традиционния танц "ram muay" или познат под другото си име "wai khru". Смята се, е този ритуал освен, че е част от традицията за повече муай тай бойци в Тайалнд е динамична медитация подготвящ съзнанието и духа за предстоящата битка.С този ритуал бойците показват своята готовност да посрешнат трудностите в битката и желанието си за победа. Танцът може да е и предизвикателство, когато се използват елементи предизвикващи съперника, провокирайки го да покаже слабите си страни и показвайки превъзходството на играещия го. Аксесоарите носени от бойците заемат важно място в традицията и ритуала и носят духовна сила и защита.
За разлика от западните правила на бокса, традиционните двубои по тай бокс не са свършвали докато някой не падне в нокаут. Това е ефективна, красива и сурова бойна система.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!