В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА

История на кикбокса История на кикбокса

През 1972 година в САЩ Майк Андерсън създава правилата на един нов спорт, който нарича “All style sport karate” - “Карате – всички стилове”. Днес всички по света наричат този спорт “кик бокс”.
Андерсън създава спорта като един по-атрактивен и интересен за зрителите, по-разбираем за спонсорите и телевизионните предавания, в сравнение със съществуващия стил карате. В този нов спорт, предпазната екипировка (ръкавици, протектори за глезените и за краката, каска за главата ) са задължителни за всички състезатели. Андерсън вярва, че използването на предпазна екипировка ще направи спорта по човечен за публиката и ще доведе нови състезатели.. Сам по себе си спорта кик бокс развива не само физически спортиста, но и оформя неговата психика, бърза реакция, съответно и бърза, аналитична мисъл, като в самия спорт основното е отличното съчетание в координацията между ръце и крака, което изисква и голяма двигателна култура./p>

На 14.09.1974 година в Лос Анжелис – САЩ – Андерсън организира за пръв път двубой фул контакт в ринг, като сред първите участници са имената на Джо Луис, Бил Уоллас и Джеф Смит. През 1975 год. Георг Брукнер организира подобно събитие и в Мюнхен, а също така подпомага Доминик Валера да организира през 1976 година една друга вече станала легендарна вечер на бойните изкуства в парижката зала “Пиер Дьо Кубертен”, но все още под името “фул контакт карате”. Поради претенциите на карате-организациите за използването на името карате, посочените по горе организатори наричат спорта кик бокс и през 1978 година регистрират Световна Аматьорска Асоциация на Кикбоксовите Организации (WAKO) Бени „The Jet” Уркидез, Чък Норис, Дон Уилсън са част от хората донесли световна слава и популярност на новия спорт - кикбокс.
От 1993 г насам най - полулярния турнир по кикбокс в света е К – 1, в който си дават среща най – именитите бойци от карате, бокс, кикбокс, муай тай и др. В него изгряват зеди като Ернесто Хуст, Семи Шилд, Питър Аертс, Анди Хуг. Понастоящем членове на WAKO са 113 държави, като в 34 от тях, кик бокса е признат от държавата спорт. През 2003 година бе гласуван приемането на WAKO в GAISF (Световната Асоциация на всички спортове) и утвърждаването на кик бокса като самостоятелен спорт, което открива пътя за приемане в семейството на Олимпийските спортове.

 

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!