Карате в БългарияВ периода преди 10 ноември 1989г. единствено МВР и ОСО официално развиват Карате. Има и много други почитатели на изкуството, които практикуват тайно. През 1988г. узаконява дейността си КИБИ “Хан Аспарух”, който обединява около 3000 практикуващи Карате, Айкидо, Ушу и Таекуондо, но през септември 1989 бива “саморазпуснат”. Може да се каже, че Шотокан е внесен масово именно по това време (1987) от Унгария и Полша. По-късно започват да идват и японски инструктори за да провеждат семинари у нас. Сенсей Т. Отаке идва няколко пъти, Сенсей К. Еноеда веднъж през 1994г. През 1993г. семинар провеждат Т. Имура и Т. Имамура по случай дните на японската култура. Това са съвсем епизодични източници на информация и крайно недостатъчни за да бъде постигнато някакво ниво. Късметлии са малцината инструктори, които имат възможност да пътуват и да се обучават в чужбина. Проследявайки историческото развитие на Карате у нас се вижда и защо то е тръгнало в спортна насока. При недостиг на информация и знания това е естествено.

Името, което оставя трайна следа в българския Шотокан, е Сенсей Димитрис Сарафис 7 дан от Гърция. Той още от началото на 90-те години провежда множество семинари, като дори няколко години живее в България. През 1993 създава „Академия за черни колани”, просъществувала няколко години и дала възможност на редица инструктори да попият от духа на традиционното карате, сред които и Митко Ружинов.
Трайна и методична информация започва да постъпва от 1996г. насам, когато Шихан Садашиге Като започна редовно да посещава България. От тогава до сега той провежда ежегодно по два семинара годишно у нас и с право може да се твърди, че е инструкторът, който най-много е повлиял на Шотокан в България.
Карате в България В периода 1998-2000г. по линия на JOCV сенсей Т. Нозава преподава в различни клубове Шотокан и Годжу рю, А учещия през това време за треньор по карате в НСА (Национална Спортна Академия) Митко Ружинов има възможността почти ежедневно да тренира с него.
През последните години и Сенсей Хитоши Касуя провежда поредица семинари в София.
Сега погледнато, немалко са инструкторите, които имат голям принос за развитието на Шотокан в България, но началото наистина беше трудно.
„Когато ученика е готов, учителят идва,”. Може през цялото време той да е бил до вас без да сте били способни да го разберете и оцените. Бъдете търпеливи. Практикувайте с максимална концентрация на съзнанието. Днес бъдете по-добри от вчера. Наслаждавайте се на практиката и нека тя да ви носи радост и удовлетворение.

 

Коментари 

+1 #2
kiko 22 Февруари 2012
qko karate zapi6e te se
+1 #1
kiko 22 Февруари 2012
:-x
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!