Джу Джицу

 

ИЗКУСТВОТО НА САМУРАИТЕ

 

ПОЯВА НА ДЖУ ДЖИЦУ

В периода между 8 и 16 век гражданските войни са били ежедневие в японската история показва. Поради това хората са практикували различни форми на „Джу Джицу”, като битките са били добра възможност за самураите да доразвиват уменията си за бой срещу въоръжени и бронирани противници.
Един от първите пъти когато се споменава словосъчетанието „Джу Джицу” е при създаването на първото училище от Хисамори Тененучи /Hisamori Tenanuchi/ през 1532г в Япония. Имайки предвид, че всичко се е пазело в тайна от учителите, не е много ясно какво точно е включвало бойното изкуство през тези начални години, но определено е било нещо наистина значимо.
В периода между 1603 – 1868 гражданските войни значително намалели, но хората продължавали да живеят под мотото: „Живей в мир, но помни войната“. Именно затова се е смятало, че всеки трябва да има умения за самозащита и по този начин бойното изкуство „Джу Джицу” продължило да се развива и разпространява.


СЪВРЕМЕННИТЕ СТИЛОВЕ

 

ДЖИГОРО КАНО / JIGORO KANO

Джигоро Кано Джигоро Кано

Различните стилове Джу Джицу, практикувани в годините след края на феодалната система в Япония били начин човек да продължи да практикува бойното изкуство. В този период Джигоро Кано / Jigoro Kano (1860 – 1938) създал вид Джу Джицу, който се базирал главно върху техники за хвърляне. Неговия стил давал възможност на хората да го практикуват, без да си причиняват системни контузии и наранявания. Първоначално „Кано джу джицу“, а по-късно „Джудо“. Джудото е обявено за национален спорт в Япония и е било основното бойно изкуство, използвано от правоохранителните сили в страната.

МИТСУЙ МАЕДА / MITSUY MAEDA  

Митсуй Маеда Митсуй Маеда

Митсуй Маеда / Mitsuy Мaeda / известен като един от най – добрите майстори на боя на земя в 1904 започнал да обикаля света, вземайки участие в единоборства с представители на други стилове и направления в бойните изкуства. – борци, боксьори,саватьори. През 1914 той стигнал и до Бразилия, където останал няколко години.
Маеда бил един от най-добрите и известни ученици на Джигоро Кано и притежавал високи познания в джудо, но за да допълни своя огромен талант и умения, практикувал и различни форми на Джу Джицу.
Благодарение на местен бизнесмен – Густаво Грейси / Gastao Gracie /, Маеда успял да се установи и в знак на благодарност предложил да научи най-големият син на Густаво – Карлос Грейси / Carlos Gracie / на традиционно японско Джу Джицу.
Така Бразилското Жиу Жицу (порт. Jiu-Jitsu Brasileiro) води началото си от ученика на Джигоро Кано - Маеда Мицуй, японски майстор по джудо (станал 7-ми дан ден преди смърта си през 1941).

КАРЛОС ГРЕЙСИ / CARLOS GRACIE

Карлсон Грейси Карлсон Грейси

Маеда използвал Джу Джицу, за да обучава няколко години най-големия син на Густаво – Карлос и успял да го научи на различни важни ценности и умения: самоконтрол, дисциплина, уважение, смиреност. През 1925г. Карлос се преместил да живее в Рио де Жанейро, където отворил академия – Грейси Джу Джицу / Gracie Jiu Jitsu /. Карлос започнал да обучава своите по-малки братя – Освалдо, Густаво, Джордж и Хелио на Джу Джицу, а като допълнение към бойното изкуство започнал разработването и на специална хранителна система, наречена Грейси диета / Gracie diet. Фамилията Грейси постепенно се увеличава (Карлос имал 21 деца ), а братята започнали да бъдат предизвиквани в различни битки, като по този начин успели да докажат ефективността на Джу Джицу.

ХЕЛИО ГРЕЙСИ / HELIO GRACIE

Хелио Грейси Хелио Грейси

Най-малкият син на Густаво – Хелио Грейси / Helio Gracie /1913 – 2009/ е ключова фигура в историята на т.нар. Бразилско Джу Джицу / Brazilian Jiu Jitsu. След като по-големият му брат – Карлос се мести в Рио де Жайнеро, Хелио започнал да помага на брат си в новооткритата академия. Заради лекарска забрана, Хелио не е можел да взима пряко участие в тренировките, но постоянно е присъствал в залата докато братята му тренирали. Един ден Карлос закъснял за тренировка и Хелио заместил брат си само на базата на това, което е научил докато наблюдава класовете през годините. Оказало се, че се справил повече от блестящо и Карлос позволил Хелио да стане инструктор. Постепенно той се превръща в главна звезда за фамилията Грейси, след като започва активно да участва в различни срещи без правила и доказва ефективността на бразилското джу джицу / BJJ поаказвайки, че по-малък и слаб човек може да се защити и победи по-голям и по-силен противник“.

В класическото джу джуцу не е имало никаква стратегия за водене на боя. Това било и една от основните забележки на Кано към класическата програма. Смята се, че големия и силен човек губи голяма част от преимуществата си при боя на земя, затова и стремежът е боят да се пренесе там, след което се използват болеви прийоми или удушаване и противника бива заставян да се предаде. Болевия прийом и последващото предаване е еквивалент на „шах” и „мат”. Маеда Мицуй преподавал не само изкуството джудо на Карлсон Грейси, но също и специфичната философия за природата на боя, развита от Кано и усъвършенствана от Маеда, основана на неговите международни пътешествия и схватки против бойци владеещи разнообразни бойни изкуства. Според Маеда в схватката има различни фази: фаза на ударите, фаза на захвата, фаза на земя и т.н. В този смисъл първостепенна задача на умния боец е да задържи боя в тази фаза на боя, която по - добре подхожда на неговите възможности. Този фундаментален принцип залегнал в основата на Бразилското Жиу Жицу.


ДЖУ ДЖИЦУ - ОТ БОЙНО ИЗКУСТВО ДО СПОРТ

 

UFC – 12 ноември 1993

Ройс Грейси / Royce Gracie Ройс Грейси / Royce Gracie

Тази дата променя напълно света на бойните изкуства. Рорион Грейси / Rorion Gracie, най-големият син на Хелио Грейси / Helio Gracie, е решен да покаже на света какво представлява „бащиното бойно изкуство“. Целта на първото състезание Ultimate Fighting Championship / UFC е да определи най-ефективното бойно изкуство в турнира с минимални правила между бойците. Участниците са от различни бойни дисциплини като Бокс, Самбо, Борба, Бразилско Джу Джицу, Джудо, Карате, Муай Тай, Сумо и др. като боевете се провеждат в клетка /октогон/.
Ройс Грейси / Royce Gracie, най-малкият син на Хелио, е посочен от брат си като представител на фамилията Грейси, за да демонстрира ефективността на “новото“ за света бойно изкуство. Mакар, че Ройс е бил най-лекият в целия турнир, успява да победи всичките си противници за по-малко от 5 минути и оставя завинаги печата Gracie Jiu Jitsu в света на бойните изкуства. Tой успява да повтори успеха си във второто и четвъртото издание на UFC, като единствено докторска забрана, заради контузия получена в полуфинала на 3-тото издание, го лишава от победата.

IBJJF

Международна федерация по Бразилско Джу Джицу / International Brazilian Jiu Jitsu Federation Международна федерация по Бразилско Джу Джицу / International Brazilian Jiu Jitsu Federation

Международна федерация по Бразилско Джу Джицу / International Brazilian Jiu Jitsu Federation или накратко IBJJF провежда първото си състезание в Бразилия през 1996 година, в което взимат участие над 1650 участника. От тогава, не само са се увеличили броят на участниците, но и броят на зрителите. През 2005 техният брой е надвишавал 12 000. Макар, че това е частна организация, през всичките тези години, световното първенство под тази федерация се води най-престижния турнир, който един състезател би могъл да спечели.

ADCC

Abu Dhabi Combat Club  – ADCC Abu Dhabi Combat Club – ADCC

През 1998 година, шейх Тахнуун Бин Заиед Ал Нахян / sheik Tahnoon Bin Zayed Al Nahyan, синът на президента на Обединените Арабски Емирства / United Arab Emirates, заедно с инструктора по бразилско джу джицу – Нелсон Монтейро / Nelson Monteiro, стартират т.нар „модерна ера на събмишън граплинга“ с организирането на Abu Dhabi Combat Club submission wrestling world championship – ADCC, те искат да проверят кой боен спорт има най-добра игра в стойка и земя, с основна цел заключване или отказване на противника / submission grappling. Tе поканват най-добрите професионални атлети от борба, джудо, самбо, граплинг, бразилско джу джицу, смесени бойни изкуства, шуто, за да премерят своите умения. и днес, това е един от най-престижните турнири, които практикуващите Бразилско Джу Джицу / Граплинг атлети могат да спечелят в т.нар. направление – Но-Ги / Джу Джицу без кимоно.

Спортът Джу Джицу

Световно първенство на Световната Федерация по Бразилско Джу Джицу / IBJJF Световно първенство на Световната Федерация по Бразилско Джу Джицу / IBJJF

Първото световно първенство под шапката на Световната Федерация по Бразилско Джу Джицу / IBJJF /, което се провежда извън Бразилия в Калифорния / Long Beach. това до голяма степен спомага всички големи клубове и шампиони да погледнат към доста по-мащабния пазар на САЩ и да отворят клубове в почти всеки град. Това е ключов момент за развитието на бразилското джу джицу по целия свят.
В днешни дни Бразилското Жиу Жиц / БЖЖ e популярно в цял свят бойно изкуство и международен спорт, който в основата си е борба в партер, като включва болеви и удушаващи прийоми. БЖЖ се основава на принципи, с които човек със слабо телосложение успешно може да се защитава от много по – силен противник и да го победи.

 Академия ХЕЛИОС следва системата за награждаване в степени (колани) на Световната федерация по Бразилско Джу Джицу – IBJJF /International Brazilian Jiu Jitsu Federation/.
Таблицата по-долу показва минималните възрастови изисквания за всеки колан при деца и възрастни.
Всички нови степени са базирани на присъствие от страна на ученика и преценката на треньорите.
Програмите за 4-5 годишни, 6-8 годишни, 9-12 годишни деца, групите начинаещи и основи следват системата за страйпове на IBJJF, която е базирана на месечни резултати и присъствие.

  Степени в Брaзилското Жиу Жицу Степени в Брaзилското Жиу Жицу

.
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!