Жиу Жицу

Маеда Мицуй

Бразилското жиу жицу (порт. Jiu-Jitsu Brasileiro) води началото си от Маеда Мицуй – японски майстор по джудо (станал 7-ми дан ден преди смърта си през 1941), ученик на Джигоро Кано. Маеда известен като един от най – добрите майстори на боя на земя в 1904 започнал да обикаля света, вземайки участие в единоборства с представители на други стилове и направления в бойните изкуства. – борци, боксьори,саватьори. През 1914 той стигнал и до Бразилия, където останал няколко години.

Там 14 годишния Карлсон Грейси наблюдавал демонстрация на Маеда и решил да стане негов ученик. Карлос заедно с по – младия си брат Хелио Грейси положили основата на съвременното бразилско жиу жицу. БЖЖ сега e бойно изкуство и международен спорт , който в основата си е борба в партер, както и болеви и удушаващи прийоми. БЖЖс е  основава на принципи, с които човек със слабо телосложение успешно може да се защитава от много по – силен противник и да го победи.

. Фамилията Грейси развива системата и през целия 20-ти век често са вземали участие в състезания по Vale Tudo (предшественик на съвремените ММА), което спомогнало да се усъвършенства техниката на БЖЖ. jiu-jitsu

Разликата между традиционното Грейси Жиу Жицу, специализирана в самозащита и спортно ориентираното бразилско жиу жицу е борбата за точки.

БЖЖ получило голяма популярност в сферата на бойните изкуства в началото на 90-те години, когато бразилския майстор по жиу жицу Ройс Грейси спечелил 1-вия, 2-рия и 4-тия Ultimate Fighting Championship (UFC) - едиснствения до този момент турнир, обединяващ представители на различни единоборства. Ройс често често се биел срещу сериозни представители на други стилове, включително бокс, карате, джудо, таекуондо и борба. Особено впечатляващи били победите му над бойци, значително превъзхождащи бразилеца по ръст и тегло. От този момент БЖЖ станало основно изкуство за много ММА бойци и заслужило уважение за ефикасноста си при боя на земя. В днешни дни се провеждат много турнири по бразиско жиу жицу : No-Gi Submission Grappling , ADCC Submission Wrestling (борба до отказване)

Развитие на (БЖЖ) Бразилско жиу-житсу

Смята се, че големия и силен човек губи голяма част от преимуществата си при боя на земя, затова и стремежът е боят да се пренесе там,  след което се използват болеви прийоми или удушаване и противника бива заставян да се предаде. Болевия прийом и последващото предаване е еквивалент на „шах” и „мат”.

В класическото джу джуцу не е имало никаква стратегия за водене на боя. Това било и една от основните забележки на Кано към класическата програма. Маеда Мицуй преподавал не само изкуството джудо на Карлсон Грейси, но също и преподавал специфичната философия за природата на боя, развита от Кано и усъвършенствана от Маеда, основана на неговите международни пътешествия и схватки против бойци владещи разнообразни бойни изкуства. Според Маеда в схватката има различни фази: фаза на ударите, фаза на захвата, фаза на земя и т.н. В този смисъл първостепенна задача на умния боец е да задържи боя в тази фаза на боя, която по - добре подхожда на неговите възможности. Този фундаментален принцип залегнал в основата на БЖЖ. Спортното бразилско жиу жицу специализира боя до отказване без използване на удари като метод за обучение, който позволява на практика да се действа с пълна скорост и сила, като в истинско състезание.

Под Граплинг  в света на бойните изкуства се има предвид всеки един стил или смесица от стилове които включват техники за контролиране, доминиране и подчиняване на опонента без да се използват удари, като за целта се използват събаряния, подсичания, обръщания, ключове, задушаващи техники и др. Състезанията по граплинг са характерни с това че възпитаници на различни бойни изкуства – Борба, Бразилско Жиу-Жицу, Джудо, Самбо, Джу-Джуцу и др. се състезават по еднакъв правилник, който има минимални ограничения от към хватовите техники, давайки възможност на всеки един стил да бъде използван с целия си технически “арсенал”.

No Gi граплинг, (както е точното име) означава , че схватките са без кимона (Ги). Екипировката е шорти и тениска, а при желание може да се ползват наколенки и други предпазители. Граплингът е една от основните дисциплини в съсременните ММА боеве, което допринася още повече за нарастващата му популярност.

Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!